Hogyan tanultam németül? – 1. Kedvenc könyveim
Hogyan tanultam németül? – 1. Kedvenc könyveim

Hogyan tanultam németül? – 1. Kedvenc könyveim

Olvasási idő: 7 és fél perc

Megközelítőleg 95%-ban önállóan tanultam németül. Volt két tanárom, de rendkívül rövid ideig, amit most nem is részleteznék. A beszédet csak B2 szinthez közeledve kezdtem el, a partnerem G. volt és kifejezetten csak a vizsgára készültünk. Ezt egyébként nem bántam meg. Én úgy látom, hogy minimum B1 az a szint, ahol már érdemes megszólalni, de inkább B2. Ez valószínűleg unpopular opinion, de én úgy vettem észre, hogy a megfelelő szókincs nélkül igazi, organikus kommunikációt nem lehet folytatni. 

A tanuláshoz rengeteg könyvet, appot és netes forrást használtam, amikből most összeállítottam egy listát az általam legjobbaknak vélt anyagokból, vagy azokból, amik a legtöbbet adták hozzá a tudásomhoz, akkor is, ha talán nem a legjobbak voltak. Az első részben a könyveket fogom bemutatni a másodikban pedig az appokat. 

Könyvek:

0. Egy jó szótár. 

Hibát követtem el azzal, hogy csak a végén szereztem be, valószínűleg sokkal hamarabb kellett volna. Nekem a Grimm szótár van meg és nem vagyok vele teljesen elégedett, így ajánlani sem tudom. Egyébként állítólag jó szótár, elképzelhető, hogy a többi még rosszabb.

1. Constantin Vayenas – Der, die, das, A német főnevek nyelvtani nemének titkai 

Szint: A1-C2

Ez az a könyv, amit tényleg minden nyelvtanulónak be kell szereznie és többször átvennie, lehetőleg minél koraibb szakaszban. Főleg azért, mert sajnos vannak könyvek (ilyen a Maklári is, lásd lent), amik állítják, hogy a német nemekben semmilyen szabályszerűség nincs. Nos, ez egyáltalán nincs így, sőt! Egy plusz tippem, hogy a könyvbe szisztematikusan vezessük be a többes számok képzésének szabályait is, mert ez a nemekkel és szavak végződésével szorosan összefügg. Nem mondom, hogy az elolvasása után minden nemet el fogsz találni, de hosszú távú, rendszeres forgatása nagyon sokat fog segíteni.

2. Maklári Tamás – Lazán németül 1-4. és Német nyelvtani ABC

Szint: A1-C1

Ez a könyvsorozat nagy népszerűségnek örvend a nyelvtanulók között, mert alkalmas önálló tanulásra. Ez annak köszönhető, hogy a nyelvtani magyarázatok magyarul vannak bennük és mindegyikhez van megolókulcs is. Ezek a könyvek elsősorban arra jók, hogy a nyelvtan szilárd alapjait lefektessék. Sajnos nincsen hozzájuk hanganyag és nagyon szegényes a szókincsük. Mellettük rendszeres hallott szövegértési feladatokat kell megoldani és a szókincset szókincsgyűjteményekből fejleszteni. A könyvcsaládot sok nyelvtanár nem szereti, mert rosszul felépítettnek tartják. Én ezt nem tudom megítélni, elképzelhető, hogy tényleg így van. A legfőbb érv mellettük a remek ár-érték arányuk, nagyon sok feladatot kapunk a pénzünkért. Azonban a hiányosságait szigorúan szem előtt kell tartani, önmagában használva ugyanis teljesen alkalmatlan a német nyelv elsajátítására. 

A fejezetek mindig egy bemelegítő olvasmánnyal indulnak, ami nagyon tisztességesen van kiszótárazva a következő oldalon. Ez egy szerény kísérlet a szókincs és olvasásértés fejlesztésére. A következő oldalakon blokkokba rendezett nyelvtani magyarázatokaz és szisztematikusan felépített gyakorlatokat talál az olvasó. A képet néhol kisebb szókincsfejlesztő feladatok és szórakoztató ábrák tarkítják. A könyv erőssége, hogy nagyon barátságos és vicces hangvételű, egyáltalán nem száraz.

Itt szeretnék tenni egy kis kitérőt, hogy megfogalmazzam, hogy számomra milyen lett volna az ideális német kurzuskönyv, amit sajnos én nem találtam meg végül. Az általam elképzelt könyv rengeteg hanganyagot, magyar nyelvtani magyarázatokat, teljes megoldókulcsot, német-magyar szószedetet és rengengeteg nyelvtani feladatot tartalmaz. Sok egynyelvű könyv van, ami minden feltételnek eleget tesz, kivéve a magyar magyarázatot és német-magyar szószedetet. Akadnak könyvek, amikben van ugyan magyar magyarázat, hanganyag, megoldókulcs és némi szókincs, azonban annyira rövidek, hogy alkalmatlanok a tudás elmélyítésére. Emiatt végül kitartottam a Maklári-sorozat mellett annak minden hiányossága ellenére. Egyébként az a benyomásom, hogy franciából létezik ez az általam megálmodott könyv, Le nouvel Allons-y Vida Enikőtől. A hosszú távú terveim között szerepel a könyv kitöltése.

Ha visszamehetnék az időben, akkor talán inkább úgy csinálnám, hogy kiválasztok egy olyan egynyelvű kurzuskönyv sorozatot, aminek van megoldása és ahol szükséges, ott a Maklári sorozattal egészítem ki.

A következőkben felsorolom a kedvenc szóbelire felkészítő és szókincsfejlesztő könyveimet. Ezek közös hibája, hogy unalmasak. De olyan egészen érvágósan unalmasak. Komoly lelki erő kell az átvételükhöz, és a végére szívből fogod gyűlölni azokat a fantomszereplőket, akik a kérdésekre válaszolnak. 

3. 888 kérdés és válasz német nyelvből

Szint: A2-B1

Nagyon jól összeszedett, releváns szókincse van. Nagy hibája, hogy nincs hozzá hanganyag. Kezdeti szókincsfejlesztésre kiváló választás.

4. Színes kérdések és válaszok német nyelvből B2

Szint: B2 (szerintem C1-hez való készülésben egy jó kiinduló lehet, bár ez nem tapasztalat)

Ez az egyik abszolút kedvencem. Sajnos ebből a B1 szint gyenge, maximum azért tudom ajánlani, mert ahhoz is van hanganyag, de én annak a szókincsét irrelevánsnak tartom. Ezzel szemben a B2 könyv a legjobb szókincsfejlesztő németkönyv, ami valaha a kezemben volt. Releváns, választékos szókincs, rengeteg hanganyag, kitűnően felépített válaszok jellemzik. Minden németül tanulónak ott kell, hogy legyen a polcán.

Itt szeretném megjegyezni, hogy a hanganyag nem csak a helyes kiejtés miatt kell, hanem azért is mert átlendít a mélypontokon. Van az az időszak, amikor már inkább a fogadat húzatnád érzéstelenítő nélkül, minthogy mégegyszer átvedd a szöveget a lélekgyilkosan unalmas sablonválaszokkal. Olyankor jó szolgálatot tesz a hanganyag, egyszerűen elindítod és a szöveget csak a szemeddel követed. 

5. Sprich einfach! B2

Szint: B2

Ez a Színes kérdések B2-vel kiegészítve működik igazán jól. A könyv többféle nyelvvizsga szóbeli részére való felkészülésben kíván segítséget nyújtani. Ezek egész konkrétan a Goethe, telc, ÖSD és ECL, továbbá említést tesz az emelt érettségiről is. A szókincse jóval szerényebb, mint a Színes kérdéseknek, ráadásul azzal sokszor átfed. Azért ajánlom mégis, mert nagyon lényegre törő, és kifejezetten nyelvvizsgafeladatok vannak benne, míg a Színes kérdések csak kérdéseket és válaszokat tartalmaz. Sajnos ehhez sincs hanganyag.

Láthatod, hogy ezek a könyvek nem fednek le egy teljes némettanulási életutat. Rengeteg innen-onnan összeollózott kiegészítő anyag kell még, hogy ebből egy komplex tudás összeálljon. Be kell vallanom, hogy utólag visszatekintve sok időszakot látok a tanulásomban hatékonytalannak. Sajnos azonban továbbra is vakfolt, hogy ezt hogyan lehetett volna jobban csinálni. Elképzelhető, hogy egy jó tanfolyam segített volna, de sajnos én reális veszélynek látom, hogy ugyanúgy melléfoghattam volna vele, mint ahogy talán nem a legjobb könyveket választottam mindig. A nyelvtanártól és tanfolyamoktól egyébként nem anyagi okokból zárkóztam el, pusztán elegem volt már az iskolákból úgy általában és nem szerettem volna egy újabb “iskolás” szakaszt az életembe. Ha visszamehetnék az időben, akkor se iratkoznék be semmilyen tanfolyamra és tanárt se fogadnék. 

Szeretnék még megemlíteni két forrást, amit rendszeresen használtam, bár nem könyvek.

6. DW – Deutsche Welle

Szint: A1-C2

Ez egy ingyenes, folyamatosan frissülő, minden nyelvi szintet kielégítő, rendkívül hasznos portál. Az egyik legjobb kurzusa a Nicos Weg című interaktív németkurzus. A1 szinttől B1-ig használható, hátránya, hogy teljesen németül van. Nekem mindig gondot okozott, ha a nyelvtani magyarázatok az adott nyelven vannak. Még B2 szinten is zavar. Ez lehet, hogy összefügg azzal, hogy a magyar nagyon más, mint a többi európai nyelv, amivel megismerkedtem, így a kifejezetten magyaroknak magyarul írt magyarázatok (huh) sokkal jobban rezonálnak velem. 

A portálon ezen kívül szinte átláthatatlan mennyiségű német tananyag van. Rengeteg hanganyag, videó, feladatok, kurzusok. Amit B2 szinten ajánlok, az a Top-Thema, amit B1 szintnek ír, de nekem folyamatosan az az érzésem, hogy az egész oldal egy szinttel el van csúszva, nekem minden pont eggyel nehezebbnek tűnik, mint amire ő beszintezte.

7. Relaxa német hanganyagok

Szint: A1-B2 (inkább csak A2 szerintem)

Itt először is szeretném leszögezni, hogy nekem a személyes véleményem, hogy az árát nem éri meg és maximum A2 szintig visz az ígért B2-vel szemben. Amiért mégis rengeteget hallgattam, az a sok hasznos kifejezés és a nagyon jó kiejtés. Egyébként színészek mondják fel és nagyon régi anyag, emiatt az egésznek van egy fura, retró hangulata, amit én valamilyen számomra is rejtélyes oknál fogva szenvedélyesen szeretek. Nekem tényleg egy relaxált állapotot hozott a hallgatása. Valószínűleg ezért is tudtam olyan sokszor meghallgatni. Teljes áron nem vásárolnám meg, de ha kedvező feltételek mellett be tudod szerezni, akkor egy próbát megér. Az eredeti oldalt itt találod, én a Família, Aktív, Dialóg és Praxis “Villámtananyagokat” hallgattam rongyosra.