Aktuális rutinom + Tindigo könyv – vélemény
Aktuális rutinom + Tindigo könyv – vélemény

Aktuális rutinom + Tindigo könyv – vélemény

Olvasási idő: 8 perc

Ezt a posztot nem tanácsadónak és nem is iránymutatásnak szánom, pusztán azért írom, mert valószínűleg többeknek érdekes lehet a téma. Az elméleti háttérbe sem szeretnék nagyon belemenni, mivel semmilyen szakképesítéssel nem rendelkezem ebben az irányban. Pusztán megosztom, hogy én jelenleg mit és hogyan használok. Azt is szeretném kihangsúlyozni, hogy ez NEM egy kezdő rutin. Az én bőröm már viszonylag edzett, mind retinol, mind hámasztás terén és már több mint egy éve rutinozok.

Funfact: a kiemelt képen nem pont ez a rutin van, de perpillanat ez volt a legesztétikusabb képem a cuccaimról.

A bőrtípusom egyébként inkább normál, viszont mivel isotretinoin kúra után lett az, ezért még mindig jobban tolerálja a zsíros vagy kombinált bőrre szánt termékeket. Ezen kívül ellenálló is, soha semmilyen termékre (és egy máig ismeretlen rovar csípését leszámítva semmi másra) sem volt allergiás reakcióm és nem váltott ki még semmi irritációt sem. A rutinom fő célja az anti-aging.

Reggel

Mivel nem szeretek pocsolni, így én reggel nem melegvizes arcmosással tisztítok, hanem Balea arcvízzel egy vattakorongon. Nem tudom, hogy ez mennyire célszerű, de én kedvelem ezt a terméket és nekem ez így kényelmes. Reggel nem szívesen használok semmit, ami olajos állagú, így sajnos több antioxidáns is kiesik a választékból. Az arcvíz után általában nem érzem elég nedvesnek a bőröm, így egy Rossmann-os vízpermetet használok a hialuronsav alá. Ez nyilván nem must-have, de ezzel sem pocsolok és jól esik. Erre jön a hialuron, majd egy réteg niacinamid. Pillanatnyilag Revox márkájú hialuronom és niám van, mivel a The Ordinary cuccok rendszeresen készlethiányosak. Hosszú távon szeretnék átállni majd a TO-ra, mivel az elvileg jobb minőségű. A hialuron egyébként nekem tökéletesen működik, feltölti a finom ráncokat. Mivel a niát az anti-aging tulajdonsága miatt használom, így erről nem tudok nyilatkozni. Hosszútávon a niát le akarom majd cserélni C-vitaminra, de egyelőre nem találtam meg a megfelelőt, bár már hármat is kipróbáltam. A TO kétféle C-vitaminját az olajos állaguk miatt nem voltam képes elviselni magamon, a Geek&Gorgeous C-vitaminját már jobban szerettem, az viszont rámromlott és utáltam érte a hűtőhöz szaladgálni. A Paula’s Choice C-vitaminjával (na meg minden másával) szemezek, csak hát az eleggé pricey. Azonban a fényvédőm már a PC Youth-Extending Daily Hydrating Fluid, SPF50, ebből most be is táraztam kicsit. Nagyon szépen megtűri maga alatt a két szérumot és újrakenés után sem nehezedik el. Egy természetes fényt ad az arcnak, én teljesen ki vagyok vele békülve és nagyon kellemes viselni. Az egyetlen hátránya az oktrokrilén tartalma. Sajnos észrevettem, hogy néha az én szememet is csípi. A kezemre napközben egy Neutrogena SPF20 kézkrémet szoktam kenni, ezt majd le akarom cserélni valamilyen drogériás naptejre SPF50-nel. 

Ennek alternatívájaként hetente kétszer tervezek szalicilsavval hámlasztani a reggeli rutinban. Ezt a nyári időszakra abbahagyom majd. Valamikor szeretnék majd beszerezni egy arctisztító készüléket, mert azt remélem, hogy a nyári hámlasztó-holiday alatt átveszi a kémiai hámlasztó munkáját.

Fényvédőt akkor is mindig kenek, ha otthon vagyok. Célszerű lenne két óránként újrakenni, ez még sajnos nem megy.

Heti 5 alkalomHeti 2 alkalom
Tisztítás: dm Balea Med Ultra Sensitive GesichtswasserTisztítás: dm Balea Med Ultra Sensitive Gesichtswasser
Szérum: Isana Wasser Spray+Revox Just Hyaluronic Acid 5%
Revox Just Niacinamide 10%
Kémiai hámlasztó: Revox Just Salicylic Acid 2%
Fényvédő: Paula’s Choice Youth-Extending Daily Hydrating Fluid SPF50Fényvédő: Paula’s Choice Youth-Extending Daily Hydrating Fluid SPF50

Este

A duplatisztításom még nem kiforrott, keresem a jó olajos lemosót. Pillanatnyilag egy DM-es babafürdető olajat használok. Utána Balea Med Sensitive lemosó. Néha este is használok arcvizet, ha nem akarom rögtön felrakni az esti rutint, mivel az elég masszív, ha tényleg veszem a fáradtságot mindenre. Ilyenkor csak áttörlöm az arcomat. Ez pont annyira elég, hogy ne száradjon ki addig a pár óráig, amíg felkerül a teljes paletta. Ez azért kell, mert sajnos a Balea lemosó után nekem egy picit húzódik a bőröm, ami nem szerencsés, valószínűleg gyengédebb lemosó kellene, de egyelőre semmi kedvem nem volt újnak utánajárni.

Az esti hatóanyagok: elsőként hialuron+vízpermet és nia, úgy mint reggel. Utána Geek&Gorgeous A-Game10 (az 5-ön már túl vagyok), és a végére TO EUK134. Ez utóbbi antioxidáns, amit sokkal célszerűbb lenne reggel felkenni, de mivel egy sötétbarna olaj a formulája, így meg sem kíséreltem ezt reggel magamra erőltetni. Ez utóbbi terméket valószínűleg nem fogom újravenni. Mindezek alternatívájaként TO 10%-os tejsavval hámlasztok, terv szerint heti egyszer, de akár kétszer is, mert imádom a hatását. A hidratálóm jelenleg a Balea Med Sensitive hidratálókréme. A TO NMF-jét jobban szeretem egyébként, mert szebben elterül az arcomon, de az kb. beszerezhetetlen jelenleg. Kell egy kis idő, amíg mindezeket beszívja a bőröm.

Heti 5-6 alkalomHeti 1-2 alkalom
Tisztítás első lépése: dm Babylove Ultra Sensitive Pflege- & Massageöl sensitiveTisztítás első lépése: dm Babylove Ultra Sensitive Pflege- & Massageöl sensitive
Tisztítás második lépése: dm Balea Med Ultra Sensitive WaschgelTisztítás második lépése: dm Balea Med Ultra Sensitive Waschgel
Szérumok: Isana Wasser Spray+Revox Just Hyaluronic Acid 5%
Revox Just Niacinamide 10%
Geek&Gorgeous A-Game10
The Ordenary EUK 134 0.1%
Hámlasztó: The Ordinary Lactic Acid 10% + HA
Hidratáló: dm Balea Med Ultra Sensitive Mattierende 24h-pflegeHidratáló: dm Balea Med Ultra Sensitive Mattierende 24h-pflege

A hosszú távú terveim között szerepel egy arctisztító készülék, valószínűleg Foreo, továbbá szívesen kipróbálnék több PC terméket. Érdekel a botox is és a hialuronos feltöltés a nasolabialis redőben, de ezekre egyelőre szerencsére nincs szükségem. Szeretnék elkezdeni kalapot hordani, méghozzá nem csak nyáron. Talán ez lesz a legnehezebb, mert sajnos egyáltalán nem divat és elég furcsán is érzem magam benne az utcán emiatt. A fényvédelemre extrán oda akarok figyelni, ami elég sok energiát kíván. Bár a PC fényvédőtmet imádom, azért szeretnék majd neki alternatívákat találni, hogy legyen mihez nyúlni, ha beszerzési nehézségekbe ütközöm. 

Nemrég elolvastam Tajti Ildikó alias Tindigo Esszenciális bőrápolás című könyvét, ami egy nagyon jól sikerült mű a témában. Minden alapvető információ megtalálható benne, méghozzá rendkívül tömör és lényegre törő módon. Bár ez a többségnek valószínűleg előny, azonban én egy picit részletesebb okfejtést még el tudtam volna viselni. Azt nem állítom, hogy bármi olyasmi lenne benne, amit az ember a neten nem talál meg, ellenben nem is hiszem, hogy az ilyen könyveknek ez lenne a célja. Ez a könyv annak való, aki gyorsan akar átlátható és rendszerezett információkhoz jutni a legmodernebb bőrápolási alapelvekről. Az infók nagyobb része egyébként szerintem maga Tindigo YT csatornáján is fent van, de ott viszonylag csevegős hangvételű videókban van felhígítva. A könyvet én célravezetőbbnek tartom és bármikor lekapható a polcról. 

Te tudatosan ápolod a bőröd?