ÖSD felkészülés: tesztkönyvek
ÖSD felkészülés: tesztkönyvek

ÖSD felkészülés: tesztkönyvek

Olvasási idő: 5 perc

Az ÖSD vizsga egyik előnye, hogy rengeteg tesztkönyv áll hozzá rendelkezésre, így nagyon sokat lehet rá önállóan gyakorolni. A tesztkönyvek azonban nem ugyanolyan színvonalúak és még csak nem is ugyanolyan nehézségűek. Én elég sok feladatot megcsináltam és úgy gondolom, hogy valójában felesleges volt. A tesztmegoldástól ugyanis a németem nem fejlődött, valójában végig nagyon hasonló eredményeket értem el a teszteken. Ezen okokból kifolyólag azt nem ajánlom, hogy minden tesztkönyvet kitölts. Persze hasznos sokat tesztezni, de azt sajnos nem tudom, hogy mennyi lenne az ideális. A következőkben leírom, hogy milyen tesztkönyveket ismerek és használtam és mennyire felelnek meg az ÖSD vizsgán, élesben kitöltött teszt nehézségének. Azt vedd figyelembe, hogy egyszer vizsgáztam, így egy teszthez tudom hasonlítani a könyveket. Amelyik könyvet teljesen végigvettem, ahhoz számoltam egy átlag pontszámot is, ez talán picit segít navigálni a nehézség terén. Az első pont a olvasott szövegé, a második a hallott szövegé. A vizsgán elért eredményeim: 18 és 16 pont.

Péntek Bernadett – Szombatiné Fülöp Ildikó: Test- und Übungsbuch ÖSD Mittelstufe Deutsch B2: Kezdjük a leggyengébbel. Ezt nyugodtan el is felejtheted. Nekem a 2009-es kiadás van meg, azóta már van 2016-os is. Nos, ez utóbbi nem tudom, hogy milyen, de amit én használtam abban kb. minden feladatsorban voltak hibák. A feladatok szintje elég változó, a hallásértésekben volt egy pár elég extrém. Természetsen nem vettem végig.

Van három könyv, ami jellegében és nehézségében is elég hasonló. Hátrányuk, hogy túl könnyűek, legfeljebb az olvasott szövegek felelnek meg a nehézségükben, de a hallott szövegnek már sajnos nem. Ezekből szerintem egyet érdemes csak választanod, főleg mivel a szegényes tartalmuk miatt ár-érték arányuk sem kedvező.

Z. Csörgő – E. Malyáta – Cs. Karászi: B2-Tests neu (zur Vorbereitung auf die ÖSD-Prüfung Mittelstufe Deutsch und auf das Goethe-Zertifikat B2): Három darab ÖSD és három darab Goethe tesztet tartalmaz. A mezőnyében talán ő a legjobb. Pontjaim átlagban: 18.33 és 17.66

ÖSD Zertifikat B2 (ZB2) – Az ÖSD saját kiadású tesztkönyve egy minta feladatsorral, amihez magyarázatokat fűz és további három gyakorló feladatsorral. Én ezt a kötetet kissé becsapósan könnyűnek találom. Legfeljebb annyi előnye van, hogy stílusában ez adja vissza leghűbben a valódi vizsgát. Valljuk be, ez szerény teljesítmény. Pontjaim átlagban: 19.33 és 18.66. 

Manuela Glaboniat, Helga Lorenz-Andreasch: Fits für Österreichische Sprachdiplom B2 – Szintén három darab feladatsort tartalmaz, melyből az elsőhöz magyarázatokat és tanácsokat is fűztek. Ezt már nem fejeztem be, sőt itt már kedvem szerint ugráltam a könyvben, így nem tudok átlagot sem mondani. 

És végül a legnehezebbek és legjobb ár-érték arányúak:

Horváth Dóra – Das Testbuch ÖSD: Tíz darab arányosan és következetesen nehéz tesztet tartalmaz a könyv. Hibája, hogy az olvasott szövegértés második feladata rendszerint nagyon terjedelmes, ennyire nem hosszúak a cikkek a vizsgán. A hallott szöveghez tartozó felvételekben a 90 másodperc felkészülési időt megtartják, ami kényelmessé teszi a gyakorlást. (Bár a gongtól szinte mindig szívinfarktust kaptam.) A megoldókulcsban a táblázatos hallásértéshez nincsen megadva a pontozás, azt neked kell kibarkóbázni. Pontjaim átlagban: 17.1 és 17

Antal Zsuzsanna, Mohácsi János: Mittelstufe Deutsch B2 Test- und Übungsbuch: Ez az egyértelmű kedvencem. Nagyon sok feladat van benne és Goethe vizsgára való készülésre is alkalmas, mivel a felét Goethe tesztek teszik ki. Egy bemelegítő, szintfelmérő teszttel indít, majd feladatrészenként gyakoroltat (összesen 5-5-5-5 olvasott szöveg feladat és 4-4 hallott szöveg feladat van a gyakorló részben), végül három darab teljes teszttel zár. Hibája, hogy az olvasott szöveg feladatok néhol borzasztóan nehezek, a hallott szövegben pedig az igaz-hamisnál az állítások olyan hosszúak, hogy 90 másodperc alatt nem lehet a 10 mondatot elolvasni, bár ezt az időt nem is iktatták be a felvételekbe. A zenéje idegtépő. Nagy előny, hogy a táblázatos feladatban voltak kedvesek a pontozást megadni, így az egyértelműen kiértékelhető. Ha egy könyvet használsz csak, akkor szerintem ez legyen az. Jó választás lehet hozzá a Das Testbuch és/vagy a B2-Tests. A pontjaim átlagban 16.95 és 17.18 lettek. Itt az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez volt a legelső tesztkönyv, amit végigvettem, szóval itt még hátra volt egy kis fejlődés. Neked talán célszerű ezt a könyvet utolsóként vagy egy másik, könnyebb könyvvel kombinálva használni.

Ezeken felül léteznek még olyan könyvek, amik nem teljes teszteket tartalmaznak, hanem más jellegű feladatokkal igyekeznek szókincset bővíteni, nyelvtant ismételtetni és a későbbi sikeres feladatmegoláshoz adnak tippeket. Én egy ilyen könyvet csináltam végig, a B2-Finale neu című művet. Nehéz is volt, unalmas is volt, nyögvenyelős is volt belőle szókincset bővíteni, nem is adott képet a tudásomról vagy fejlődésemről. Nekem nem jött be. 

Továbbá megjelent azóta egy újabb ÖSD felkészítő is ÖSD Zertifikat B2 Prüfung Express címmel a Heuber kiadó gondozásában. Szerény két darab tesztet tartalmaz, amiről nem tudok véleményt mondani, mivel 2021. februárjától lehet kapni a könyvet. Gyanús, hogy vele is csak többen vagyunk.

Ha további kérdésed lenne, akkor keress bátran üzenetben.